BEBEK GELİŞİMİ: İLK 3 AY
Bebek gelişimi doğumda başlar. Bebeğinizin ilk üç ayında çok şey olur. Çoğu bebek benzer yaşlarda belirli bir gelişime ulaşır, ancak bebek gelişimi kesin bir bilim değildir. Bebeğinizin kendi hızında büyümesini ve gelişmesini bekleyin.
Ne Beklenir?
Motor beceriler: Yeni doğan bebeğinizin başı ilk başta sallanacak ve hareketler sarsıntılı olacaktır. Ancak yakında bebeğiniz karnı üzerinde yatarken başını ve göğsünü kaldırabilecek, bacaklarını gerebilecek ve tekmeleyebilecektir. Eline bir oyuncak verirseniz bebeğiniz onu kavrayabilir, birkaç dakika sıkıca tutabilir.
İşitme: Bebeğiniz gürültü seviyelerine duyarlı olacaktır. Size gülümseyerek ve sesinize cevap verecektir. Ayrıca seslerin yönüne doğru dönmeye başlayacaktır.
Görme: Bebeğiniz beslenme sırasında yüzünüze, özellikle gözlerinize odaklanacaktır. Bir aylıkken kalın desenlere (keskin kontrastlı renklerde, siyah-beyaz gibi) bakmayı tercih edecektir. Yaklaşık 2 aylıkken, gözleri daha koordineli hale gelecek ve bir nesneyi izleyebilecektir. Tanıdık nesneleri ve insanları uzaktan tanımaya başlayacaktır.
İletişim. İki aylıkken, bebeğiniz konuşurken veya birlikte oynarken size cevap verebilir.
Bebeğinizin Gelişimini Teşvik Etme
Çocuğunuzla olan ilişkiniz onun sağlıklı gelişiminin temelidir. Bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinize güvenin.
Şunları yapabilirsiniz:
- Bebeğinizi sık sık kucaklayın. Bu, kendini güvende ve sevildiğini hissetmesine yardımcı olabilir. Bebeğinizin küçük parmağınızı kavramasına ve yüzünüze dokunmasına izin verin.
- Özgürce konuşun. Konuşma, dil gelişimine zemin hazırlar. Şarkı söyleyin. Soru sorun. Etrafta gördüklerinizi anlatın, duyduklarınız hakkında konuşun. Ses tonunuzun fikir ve duyguları da ilettiğini unutmayın.
- Pozisyon değiştirin. Bebeğinizi dışa bakacak şekilde tutun. Yakın gözetim altında bebeğinizi oynamak için karnı üzerine yerleştirin. Renkli bir oyuncak tutun veya oyuncağı alması için teşvik edin. Birçok yeni doğan karın üzerinde iken telaşlı veya sinirli olur, bu seansları ilk başta kısa tutun.
- Gözyaşlarına çabuk cevap verin. Çoğu yeni doğan için ağlama atakları doğumdan yaklaşık altı hafta sonra zirve yapar ve daha sonra yavaş yavaş azalır. Bebeğinizin bez değişikliğine, beslenme veya sadece sıcak temasa ihtiyacı olabilir, hızlı bir şekilde yanıt verin. Özenli bakımınız bebeğinizle güçlü bir bağ kurmaya yardımcı olacaktır.
Bir Şeyler Yolunda Gitmiyorsa
Bebeğiniz planlanandan önce bazı gelişimsel kilometre taşlarına ulaşabilir veya diğerlerinde geride kalabilir. Bu normal bir şey. Bununla birlikte, gelişimsel gecikmenin uyarı işaretlerinin farkında olmak iyi bir fikirdir. Bebeğinizin gelişiminden endişe duyuyorsanız veya 3 aylıkken bu kırmızı bayraklardan herhangi birini fark ederseniz bebeğinizin doktoruna danışın:
- Baş kontrolünde herhangi bir gelişme göstermeme
- Yüksek seslere cevap vermiyor gibi görünme
- İnsanlara ya da sese gülmüyorsa
- Hareketli nesneleri gözleriyle takip etmiyorsa
- Ellerini fark etmiyorsa
- Nesneleri kavramaz ve tutmaz ise
Her bebeğin benzersiz olduğunu unutmayın- ancak içgüdüleriniz de önemlidir. Bir sorun ne kadar erken algılanırsa, o kadar erken tedavi edilebilir.