ÇOCUKLUK ÇAĞI BESLENMESİ
Çocukluk çağında beslenme fiziksel ve zihinsel gelişimi için önemlidir.
Bebeklik Dönemi
Yaşamın bu aşamasında, anne sütü, mama veya ikisinin bir kombinasyonu olsun, neredeyse her şey sütle ilgilidir. Anne sütü veya mama, bir bebeğin yaşamın ilk yılı için ihtiyaç duyduğu hemen hemen her besini sağlayacaktır.
- Yaklaşık altı ayda çoğu bebek demir takviyeli bebek tahılları, meyveler, sebzeler ve pürelenmiş etler gibi katı yiyeceklere başlamaya hazırdır. Anne sütü, bebekler altı ila dokuz ay civarında yeterli demir ve çinko sağlayamadığı için, güçlendirilmiş tahıllar ve etler özellikle emzirilen bebeklere yardımcı olabilir.
- Ek gıdaya başladığınızda, az yağlı olsun diye ısrar etmeyin. Genel olarak, iki yaşından küçük bebeklerde yağları kısıtlamak önerilmemektedir, çünkü sağlıklı miktarda yağ bebeklerin beyin ve sinir gelişimi için önemlidir.
Okul Öncesi Çocuklar
Küçük çocuklar hızlı büyürler. İştahları da gelir ve gider; bir gün çok fazla yiyebilirler ve ertesi gün neredeyse hiçbir şey yemezler. Bu normaldir ve onlara sağlıklı bir seçim sunduğunuz sürece, ihtiyaçları olanı alacaklar.
- Güçlü, sağlıklı kemik ve diş gelişimi için vücudun yapı taşı olan kalsiyuma ihtiyaç vardır. Çocuklar sütün “vücuda iyi geldiğini” inanmayabilir veya önemsemeyebilir, ancak çok ihtiyaç duyulan kalsiyumun en iyi kaynağı süttür. Bununla birlikte, süt alerjisi, laktoz intoleransı olan ya da süt sevmeyenler için umut var. Laktozsuz süt, soya sütü, sardalya ve kalsiyum takviyeli portakal suları, tahıllar ve yulaf ezmesi bazı kalsiyum dolu seçeneklerdir.
- Lif bir diğer önemli odak noktasıdır. Yeni yürümeye başlayan çocuklar daha fazla “hayır” demeye başlar ve okul öncesi çocuklar özellikle ne yedikleri hakkında fikir sahibi olabilirler. Çocuklar nişastalı diyete (tavuk nuggets, patates kızartması, makarna) bağlı kalmak isteyebilirler. Fakat bu yaş; lif sağlayan meyveleri, sebzeleri ve kepekli tahılları teşvik etme zamanıdır. Lif sadece kalp hastalıklarını ve diğer durumları önlemekle kalmaz, aynı zamanda sindirime yardımcı olur ve kabızlığı önler.
Okul Çağı
Altı veya yedi yaşındaki bir çocuğun hayvanları ve yiyeceklerin nereden geldiğini anladıktan sonra aniden vejetaryen olmaya karar vermesi nadir değildir. Bu, çocuğunuzun yeterli protein alamayacağı anlamına gelmez; Protein aldığımız tek yer hayvan dokusu değildir. Pirinç, fasulye, yumurta, süt ve fıstık ezmesinin hepsi protein içerir.
- Bu yaşta çocuklar okul kafeteryasından kekler, şekerler, cipsler ve diğer atıştırmalıkları fazla alabilirler. Vücudun karbonhidratlara (şekerlere), yağlara ve sodyuma ihtiyacı vardır, ancak çok fazlası kilo alımına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabileceği için ölçülü yenmelidir.
- Çocuğunuzun öğle yemeği menüsünü kontrol etmeli ve onu daha sağlıklı seçimler seçmeye teşvik etmelisiniz.
Gençler
Ergenlik başladıkça, gençler yaşayacakları birçok değişikliği desteklemek için daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar. Ne yazık ki, bazıları için, bu ekstra kaloriler fast food veya besin değeri az olan “abur cubur” yiyeceklerden gelir.
- Bazı ergenler tam tersi yönde gider ve kalorileri, yağları veya karbonhidratları kısıtlar. Ergenlik, çocukların kilolarının ve vücut imajlarının bilincinde olmaya başladıkları zamandır, bu da bazıları için yeme bozukluklarına veya diğer sağlıksız davranışlara yol açabilir. Ebeveynler, çocuklarının yeme düzenindeki değişikliklerin farkında olmalı ve aile yemeklerini haftada en az bir veya iki kez öncelik haline getirmelidir.
- Kaloriler gibi kalsiyum gereksinimleri de daha yüksektir. Kalsiyum, gençlik yıllarında her zamankinden daha önemlidir, çünkü kemik kütlesinin çoğu bu süre zarfında inşa edilir. Çocuklar süt, süt ürünleri veya kalsiyum bakımından zengin alternatifleri almaya teşvik edilmelidir.
- Çocuğunuzun cinsiyeti, belirli bir besine daha fazla ihtiyaç duymasında rol oynayabilir. Örneğin, genç kızların adet döneminde kaybedilenleri değiştirmek için erkek akranlarına göre daha fazla demire ihtiyacı vardır ve erkeklerin ise kızlardan biraz daha fazla proteine ihtiyacı vardır.
Çocuğunuzun yaşından bağımsız olarak sağlıklı beslenmesini sağlamak sürekli bir savaş olsa da savaşmaya değer. Sizin desteğiniz ve rehberliğinizle “Sağlıklı bir çocuk sağlıklı bir yetişkin olur”.
Su
Su, çocukların vücut ağırlığının yarısından fazlasını oluşturur ve vücudun tüm bölümlerinin düzgün çalışmasını sağlamak için gereklidir.
- Çocuklar için belirli bir miktarda su önerilmez, ancak sadece susadıklarında değil, gün boyunca onlara su vermek iyi bir fikirdir.
- Bebekler genellikle yaşamın ilk yılında suya ihtiyaç duymazlar.
- Meyveler ve sebzeler de iyi su kaynaklarıdır.
- Çocuklar hastalandığında, dışarısı sıcakken veya fiziksel aktivitede bulunduğunda daha fazla su içmelidir.