Sağlıklı Beslenme İpuçları

Sağlıklı Beslenme İpuçları


Çocuklar iyi yediklerinde kendilerini daha iyi hissederler. Okul öncesi ve anaokulu yıllarında çocuk ailesi ile aynı yiyecekleri yemelidir.

Ebeveyn olarak göreviniz sakin bir ortamda besin değeri olan yiyecekler sunmak ve yemek için düzenli zamanlar geçirmektir. Çocuğunuzun görevi aç olup olmadığına ve teklif edildiğinde ne kadar yemek yiyeceğine karar vermektir.

Ebeveynler için 8 İpucu:

  • Çeşitli sağlıklı yiyecekler sunun. Çocuklar çeşitli yiyecekler yediklerinde, büyümeleri için ihtiyaç duydukları vitaminlerin dengesini elde ederler. Sağlıklı seçenekler arasında taze sebze ve meyveler, az yağlı süt ürünleri (süt, yoğurt, peynirler), yağsız proteinler (fasulye, tavuk, hindi, balık, yağsız hamburger, yumurta) ve tam tahıllı ekmek bulunur.
  • Çocukların tabaklarını temizlemesini beklemeyin. Uygun porsiyon boyutları servis edin, ancak çocuğunuzun her zaman servis edilen her şeyi yemesini beklemeyin. Daha da iyisi, çocuklarınızın kendi porsiyon boyutlarını seçmelerine izin verin. Çocuklar tabaklarındaki her şeyi yemezlerse sorun değil. Bu yaşta, ne zaman doyacaklarını bilmeyi öğrenmelidirler. Dört yaşındaki bazı çocuk hala seçici yiyici olabilir. Ebeveynler çocuklarını yeni yiyecekler denemeye teşvik edebilir, ancak yemeye baskı yapmamaları gerekir.
  • Düzenli yemek saatleri oluşturun ve birlikte oturun. Düzenli yemek ve atıştırmalık saatlerinde yiyecekler servis edin. Bu yeme zamanları arasında yiyecek sunmamaya dikkat etmeye çalışın. Gün boyunca yemek yiyen çocuklar, yemek saatlerinde aç olmayabilir. Yemek veya atıştırma zamanı geldiğinde, TV’yi kapatın ve masada birlikte yiyin.
  • İşlenmiş yiyecek ve şekerli içecekleri sınırlayın. Bir diğer ebeveyn rolü de evde ne kadar işlenmiş yiyecek ve fast food’ı sınırlamaktır. En önemlisi şekerli içecekleri sınırlamaktır. Şekerli içecekler arasında soda, meyve suyu içecekleri, limonata, tatlı çay ve spor içecekleri yer almaktadır. Şekerli içecekler çürüklere ve sağlıksız kilo alımına yol açabilir.
  • En iyi içecekler su ve süttür. Çocuklar için en iyi içecekler su ve süttür. Süt, güçlü kemikler oluşturmak için kalsiyum ve D vitamini sağlar. Dondurma arada bir tamamdır, ancak her gün sunulmamalıdır. Meyve suyu konsantre bir şeker kaynağı ve lif oranı düşük olduğu için meyve suyu yerine  tüm meyve tercih edilmelidir.  Meyve suyu sunuyorsanız, %100 meyve suyu yapın ve günde 120 mililitre veya daha az ile sınırlandırın. Meyve suyunu bir öğünle servis etmek en iyisidir, çünkü meyve suyunun öğünler arasında servis edildiğinde çürüklere neden olma olasılığı daha yüksektir.
  • Küçük çocuklar için küçük porsiyonlar. Porsiyon boyutlarına dikkat etmek önemlidir. Çocuklarınızı kendi porsiyon boyutlarını seçmeye teşvik edin, ancak daha küçük tabaklar, kaseler ve bardaklar kullanın. 
  • Özellikle yemek saatlerinde TV’i kapatın. Televizyon reklamları çocuğunuzun iyi beslenmesi için büyük bir zorluk olabilir. Çocuklar, şekerli tahıllar, fast food ve tatlılar gibi sağlıksız yiyeceklerin reklamlarından kolayca etkilenir. Bundan kaçınmanın en iyi yolu, yemek saatinde ve yatmadan önce bir tüm medya araçlarını kapamaktır.  
  • Sofra adabı öğretin. 4-5 yaştaki çocuğunuz temel sofra adabı öğrenmeye hazır olmalıdır. Dört yaşına geldiğinde, çatalı veya kaşığı artık yumruğunda tutamayacak ve onları bir yetişkin gibi tutabilecektir. Sizin yardımınızla, bir masa bıçağının doğru kullanımını öğrenmeye başlayabilir. Ayrıca, tam bir ağızla konuşmamak, peçete kullanmak ve başka bir kişinin tabağına uzanmamak gibi diğer masa adaplarını da öğretebilirsiniz. Bu kuralları açıklamak gerekirken, modellemek çok daha önemlidir. Çocuğunuz ailenin geri kalanının nasıl davrandığını görmek için izleyecek ve onun liderliğini takip edecektir. Birlikte yemek yemek gibi bir aile geleneğiniz varsa sofra adabı geliştirmek daha kolaydır. Günde en az bir öğün özel ve keyifli bir aile zamanı yapın.

Hakkımda

Prof. Dr. Durgül Yılmaz 1971 yılında Mersin’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Mersin’de tamamladı ve 1994 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.

Çalışma Saatlerimiz

Pzt-Cuma09.00-21.00Cumartesi:09.00-19.00

İletişim

Telefon: +90 530 129 39 35İzmir, Türkiyeİletişim