YENİ DOĞAN BEBEĞİNİZİ BESLEMEK: YENİ EBEVEYNLER İÇİN İPUÇLARI
Yeni doğan bebeğinizi beslemek ailenizin en yeni üyesiyle bir bağ kurmaya başlamak için bir fırsattır. Bebeğinizi beslemek için bu ipuçlarını göz önünde bulundurun.
1. Anne sütü veya mama
Anne sütü hemen hemen tüm bebekler için en uygun beslenme kaynağıdır. Esasen, katı gıdaların genellikle diyete eklendiğinde, yaklaşık 6 aylık olana kadar zamanında doğan bebeklerin tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılar. Emzirme mümkün değilse, bebek maması kullanın. Sağlıklı yeni doğanların tahıl, su, meyve suyu veya diğer sıvılara ihtiyacı yoktur.
Erken emzirmenin önemi — Mümkünse doğumdan sonraki ilk birkaç saat içinde emzirmeye başlamalısınız. Doğumdan sonra erken ve sık emzirme önemlidir, çünkü:
- Kolostrum faydaları- Doğumdan sonraki ilk birkaç gün, göğüsleriniz doğal olarak kolostrum veya bebeğinizi enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olan antikorlar bakımından zengin altın veya sarı bir sıvı olan “ilk süt” üretir. Kolostrum miktarı az olmasına rağmen, bebeğin ilk birkaç gün içinde ihtiyacı olan tüm beslenmeyi sağlar. Bu süre zarfında, göğüsleriniz dolu veya farklı hissetmeyecektir, çünkü kolostrum küçük bir hacimde yoğunlaşmıştır.
2. Bebeğiniz her istediğinde emzirin
Çoğu yeni doğan günde 8 ila 12 kez beslemeye ihtiyaç duyar- yaklaşık her iki ila üç saatte bir beslenme. Elleri ağza götürmek, yumrukları ve parmaklarını emmek ve dudak şapırdatmak gibi beslenmeye hazır olduğunun erken belirtilerini arayın. Ağlama geç bir işarettir.
3. Emme düzeninde farklılıklar olabilir
Yeni doğan bebeğiniz her gün aynı miktarda emmeyecektir. Hızlı büyüme sırasında- genellikle doğumdan iki ila üç hafta sonra- bebeğiniz her beslenmede daha fazla alabilir veya daha sık beslenmek isteyebilir. Erken açlık belirtilerini takip edin.
4. Emzirme: Başarı nasıl ölçülür?
Emziriyorsanız, bebeğinizin yeterince süt alıp almadığını merak edebilirsiniz. Kendinize bu soruları sorun ve ne zaman yardım isteyeceğinizi bilin.
Bebeğiniz kilo mu veriyor? Sabit kilo alımı genellikle bir bebeğin yeterince beslendiğinin en güvenilir işaretidir. Çoğu bebek doğumdan kısa bir süre sonra kilo verse de genellikle bir ila iki hafta içinde geri kazanılır.
Bebeğinizi ne sıklıkta emziriyorsunuz? Çoğu yeni doğan günde 8 ila 12 kez emer- yaklaşık her 2 ila 3 saatte bir. Hızlı büyüme sırasında bebeğiniz her beslenmede daha fazlasını alabilir veya daha sık emmek isteyebilir. Vücudunuzun artan talebe ayak uydurma yeteneğine güvenin. Ne kadar sık beslerseniz, göğüsleriniz o kadar çok süt üretir. Bebeğiniz büyüdükçe, her beslenmede daha kısa sürede daha fazla süt alacaktır.
Bebeğiniz yutuyor mu? Dikkatlice bakar ve dinlerseniz, bebeğinizin ne zaman yuttuğunu anlayabileceksiniz- genellikle üst üste birkaç çekmeden sonra yumuşak bir “k” sesi duyacaksınız ve bebeğinizin çenesi ve alt çenesi altında bir dalgalanma göreceksiniz. Bebeğiniz sessizce yutarsa, sadece nefes alışında bir duraklama fark edebilirsiniz.
Göğüsleriniz nasıl? Bebeğiniz başarılı bir şekilde kavradığında, meme ucunuzda bir sıkışma veya ısırma hissi yerine göğsünüzde hafif bir çekme hissedeceksiniz. Göğüsleriniz beslenmeden önce sıkı veya dolgun ve daha sonra daha yumuşak veya daha boş hissedebilirsiniz.
Peki ya bebeğinin bezleri? Doğumdan sonraki ilk birkaç gün boyunca, bebeklerin bez ıslatma sayısı her gün artar. Doğumdan sonraki beşinci güne kadar, bebeğinizin günde en az 6 kez bez ıslatması ve günde 3 veya daha fazla dışkılamasını bekleyin. Dışkı ilk birkaç gün koyu renkte ve yapışkan olacak, sonunda tohumlu, gevşek ve altın sarısı olacaktır.
Bebeğiniz sağlıklı görünüyor mu? Besledikten sonra memnun görünen ve diğer zamanlarda uyanık ve aktif olan bir bebek muhtemelen yeterli süt alıyordur.
İçgüdülerinize güvenin. Bebeğinizi en iyi siz tanıyorsunuz. Bir şeylerin yolunda gitmediğini hissederseniz, doktorunuza başvurun:
- Kilo almıyor.
- Günde en az altı bez ıslatmıyor.
- Düzenli dışkılaması yok mu?
- Koyu sarı veya turuncu idrarı var.
- Beslemelerden sonra sürekli huzursuz.
- Her zaman uykulu görünüyor.
- Cilt ve gözlerinde sarı renk değişikliği var.
Unutmayın, her bebek benzersizdir ve beslenme düzenleri de öyledir. Bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi hakkında sorularınız varsa, bebeğinizin doktoruyla konuşun.